Speendoekje teddy met naam top 100 namen baby

De top 100 meest populaire jongensnamen van 2023

Als je in verwachting bent is het eerste waar je aan gaat denken natuurlijk de naam die je jouw zoontje of dochtertje gaat geven. En laat dit nou net één van de lastigste dingen zijn die er is. Er zijn zoveel leuke namen die jij aan je kleintje kan geven, maar welke vind je nou het leukst en het beste passen? Het is leuk om over na te denken, maar de uiteindelijke naam kiezen blijft een dingetje. Je geeft je kleintje tenslotte een naam die hij voor de rest van zijn leven bij zich draagt. In het proces van het kiezen van de juiste naam zijn er vele vragen die je jezelf vooraf gaat stellen, waaronder 'wil ik mijn kindje een naam geven met een betekenis, zo ja welke betekenis?', 'wil ik een genderneutrale naam aan mijn kindje geven?' of 'wil ik mijn kindje vernoemen naar een familielid, en zo ja welk familielid?'. In dit blog helpen wij jou met allerlei suggesties voor jongensnamen volgens de laatste trends. Want een lijst van babynamen helpt jou als geen ander om tot dé naam van jouw kindje te komen.

Jongensnamen met een betekenis

Het geven van een naam met betekenis is een super mooie achterliggende gedachte. De meeste namen in de top 100 jongensnamen hebben een betekenis. Wij hebben voor jou de 10 meest voorkomende jongensnamen met een mooie betekenis opgesomd.

 1. Adam: deze naam wordt in de Bijbel gebruikt voor de eerste persoon op de wereld. In het Hebreeuws betekent de naam ook wel 'mens'.
 2. Finn: in Ierland wordt de naam gezien als die van een held, maar het betekent 'eerlijk'. Finn is een naam van Scandinavische afkomst.
 3. Guus: is herleid van de naam Augustus. Augustus komt van 'augere' wat 'vermeerderen' betekent.
 4. Jens: Jens is afgeleid van de Hebreeuwse naam Johannes. Het betekent 'God is genadig'. Jens is van oorsprong een Deense naam.
 5. Luca / Lucas: de naam is afgeleid van de naam Lucanus en heeft als betekenis 'afkomstig uit Lucanië (Zuid-Italië)'.
 6. Liam: de naam is een variant van Wilhelm wilskracht, streven, beschermer, koning.
 7. Mason: van oorsprong is dit een achternaam, van personen die met stenen werkten. Sinds de jaren 00's gebruiken we de naam ook als voornaam en heeft het de betekenis 'iemand die met steen werkt'.
 8. Owen: is een Engelse naam die is afgeleid van de Griekse naam Eugenius. Dit betekent ook wel 'van adel geslacht' of 'welgeboren'.
 9. Quinn: deze naam werd vroeger gebruikt voor de vijfde zoon die werd geboren en later ook voor het kind dat in de vijfde maand werd geboren. Het is een afkorting van Quintus, wat in het Latijn 'vijfde' betekent.
 10. Sam / Sem: verkorte naam van Samuel, wat ook wel 'de naam is God' of 'van God gebeden' betekent. Komt uit het Hebreeuws.

10 jongensnamen die ook als meisjesnaam gegeven worden

Oftewel genderneutrale namen. Je ziet ze tegenwoordig vaak, doordat de ouders van nu hun kinderen niet meer per se een naam willen geven die wordt geïdentificeerd met een man of een vrouw. Ook willen ze hun kind de kans geven later zelf te ontdekken met welk gender zij zich identificeren. De 10 namen die jongens en meisjes kunnen dragen vind je hier.

 1. Bobbie / Bobby
 2. Charlie / Charly / Charley
 3. Demi / Demy
 4. Jamie / Jaimy
 5. Jip
 6. Marijn
 7. Nicky
 8. Noa / Noah
 9. René / Renée
 10. Robin

Top 100 jongensnamen van 2023

En dan gaan we nu naar de lijst waar je natuurlijk daadwerkelijk voor kwam. Bij Simply colors worden jaarlijks duizenden babymutsjes met naam besteld. Dat betekent dat wij super goed kunnen onderzoeken welke jongens namen het meest populair waren. Wij hebben alle gegevens van 2023 onderzocht en op basis daarvan de populairste jongensnamen van het jaar op een rijtje gezet. Neem snel een kijkje en wie weet zit de naam van jouw ongeboren kindje er wel tussen!

 1. Noah
 2. Luca
 3. Lucas
 4. Liam
 5. Levi
 6. Sem
 7. Daan
 8. Mees
 9. Noud
 10. James
 11. Milan
 12. Adam
 13. Finn
 14. Sam
 15. Zayn
 16. Luuk
 17. Mason
 18. Bram
 19. Mats
 20. Guus
 21. Siem
 22. Boaz
 23. Benjamin
 24. Gijs
 25. Jesse
 1. Thomas
 2. Olivier
 3. Otis
 4. Teun
 5. Owen
 6. Oliver
 7. Thijs
 8. Morris
 9. Jens
 10. Floris
 11. Joel
 12. Jan
 13. Ties
 14. Mick
 15. Max
 16. Abel
 17. Jake
 18. David
 19. Tobias
 20. Julian
 21. Jip
 22. Lars
 23. Hugo
 24. Mohammed
 25. Lio
 1. Jack
 2. Jurre
 3. Kai
 4. Ted
 5. Rayan
 6. Dean
 7. Willem
 8. Fedde
 9. Vince
 10. Joah
 11. Tijn
 12. Hidde
 13. Melle
 14. Elias
 15. Stijn
 16. Scott
 17. Ruben
 18. Loek
 19. Jace
 20. Job
 21. Ezra
 22. Boris
 23. Aiden
 24. Nolan
 25. Samuel
 1. Senn
 2. Mohamed
 3. Niek
 4. Xavi
 5. Jaxx
 6. Amir
 7. Sepp
 8. Milo
 9. Daniël
 10. Dex
 11. Sven
 12. Alexander
 13. Lenn
 14. Nathan
 15. Arthur
 16. Jonah
 17. Jayden
 18. Tom
 19. Ryan
 20. Cas
 21. Dani
 22. Sef
 23. Roan
 24. Pepijn
 25. Odin
Top 100 jongensnamen houten koffertje met naam
Top 100 jongensnamen babymutsje met naam

Wat valt op aan de top 100?

Veel Engelse namen
Engelse namen zijn een trend zien we aan namen zoals Noah, Liam, Mason, James, Oliver, Jack, Scott en Jake

Korte namen
Veel korte, krachtige namen zoals Sem, Daan, Mees, Noud, Finn, Sam, Bram, Mats, Guus, Siem, en Luuk.

Mix van klassiek en modern
Traditionele Nederlandse namen blijven populair, zoals Jan, Willem, Hidde, Melle, Floris, en Pepijn maar ook nieuwe moderne namen zoals Lio, Senn, Zayn en Jaxx.

Oud-Hollandse namen en multiculturele namen
Namen zoals Teun, Siem, Gijs, Jan en Floris zijn weer modern en namen zoals Mohammed, Amir, Zayn, en Rayan wijzen op de invloed van verschillende culturen

Meest voorkomende letter en aantal letters
De meest voorkomende naamlengte is 4 letters, en er zijn 48 namen in de top 100 met deze lengte. De meest voorkomende beginletter in de lijst van 2023 is de letter "J", die 16 keer voorkomt.

 • James
 • Jesse
 • Jens
 • Joel
 • Jan
 • Jake
 • Julian
 • Jip
 • Jack
 • Jurre
 • Joah
 • Jace
 • Job
 • Jaxx
 • Jonah
 • Jayden

Deze namen staan in 2023 in de top 100, maar stonden er vorig jaar nog niet in.

 1. Abel
 2. Alexander
 3. Amir
 4. Arthur
 5. Boris
 6. Jan
 7. Joel
 8. Mohamed
 9. Mohammed
 10. Odin
 11. Samuel
 12. Willem

Populaire producten met naam

Tips voor het kiezen van een jongensnaam

Het kiezen van een babynaam is één van de leukste dingen tijdens de zwangerschap maar kan ook lastig zijn. Hierbij tips om samen met je partner tot de juiste naam te komen:

 • Begin op tijd zodat je genoeg tijd hebt om te overleggen en verschillende opties te overwegen
 • Maak allebei apart een lijst met namen die je mooi vindt. Vergelijk de lijsten om te kijken of er overlap is of dat er namen zijn die jullie allebei aanspreken. Je hebt hier ook leuke apps voor zoals Kinder.
 • Onderzoek de betekenis en herkomst en kijk of dit bij jullie past
 • Denk na hoe de naam klinkt als je kind ouder is en of de naam past bij de achternaam
 • Sta open voor elkaars namen, soms moet je ook even wennen aan een nieuwe naam. Je perspectief kan veranderen na een paar dagen of weken.
 • Zeg de volledige naam, inclusief achternaam, hardop om te horen hoe het klinkt. Denk ook aan initialen en eventuele bijnamen die uit de naam kunnen voortkomen.

Gratis babymutsje met naam aanvragen

Zodra je bent bevallen kun je super leuke baby items met naam laten bedrukken. Denk aan rompertjes, t-shirts met korte mouwen en een babypakje of juist een houten kist voor herinneringen, Little Dutch speelgoed en nog veel meer. Neem vooral eens een kijkje op onze website. Maar wist je dat wij ook samenwerken met WIJ.nl? Zodra jij bent bevallen en je de naam van jouw kindje weet, kun je via WIJ een gratis babymutsje aanvragen. Ook vind je bij WIJ meer informatie over de voorwaarden voor het bestellen.